Projekt „Klub gier planszowych"

Inicjatywy » Archiwum projektów » Projekt „Klub gier planszowych"

W dobie gier komputerowych zapominamy często o grach planszowych, które niegdyś dostarczały nam rozrywki. Mało kto jeszcze pamięta grę w chińczyka czy warcaby.

Lubisz planować strategie, wymyślać optymalne rozwiązania, rozgrzewać swoje szare komórki? Lubisz budować miasta, zakładać fabryki, prowadzić armie do bitwy? Lubisz spędzać czas nad planszą lub z kartami w dłoni? Właśnie dla takich osób powstał "Klub gier planszowych przy Bibliotece w Starych Juchach". Tę nieformalną grupę prowadzą: Maciej Zbydniewski, Adrian Milewski i  Radosław Nowacki.

W ramach projektu zaplanowano regularne trzygodzinne spotkania w Bibliotece raz w tygodniu. Pierwsze spotkanie odbędzie się 22.06.2015r. o godz. 17:00 i zapraszamy na nie wszystkich, którzy zdecydują oderwać się od telewizora, komputera czy smartfona i poświęcić odrobinę czasu na grę z żywym przeciwnikiem.

Klub opierać będzie swoją działalność na wolontariuszach, którzy będą pomagać w trakcie zajęć oraz razem z uczestnikami przygotują zakładkę „Klubu graczy gier planszowych” na stronie internetowej B-CIiK.

W sierpniu odbędzie się Turniej Gier Planszowych, w którym  zawodnicy będą walczyć o atrakcyjne nagrody. Zaprezentowana zostanie również gra planszowa wymyślona i wykonana przez uczestników projektu. Gra ma nawiązywać do historii Starych Juch i Jaćwingów – plemienia zamieszkującego ten obszar w zamierzchłej przeszłości.

Wszystkie spotkania, jakie będą odbywać się w ramach projektu, będą miały charakter integracyjny – czas będą spędzać razem dzieci, młodzież, dorośli i seniorzy.

Terminy spotkań:

22.06.15 (17:00), 29.07.15 (14:00), 06.07.15 (14:00), 07.07.15 (14:00), 13.07.15 (14:00), 20.07.15 (14:00), 27.07.15 (14:00), 03.08.15 (14:00), 10.08.15 (14:00), 17.08.15 (14:00), 24.08.15 (14:00), 31.08.15.

Okres realizacji zadania: 15 kwietnia – 31 sierpnia 2015 r.

Projekt „Klub gier planszowych” jest realizowany w ramach Programu Mikrodotacji Funduszu Inicjatyw Obywatelskich „Warmia Mazury Lokalnie”.  Inicjatywa skierowana jest do mieszkańców województwa warmińsko- mazurskiego, działających w grupach nieformalnych, samopomocowych i młodych organizacji pozarządowych, realizujących inicjatywy oddalone służące działaniom na rzecz dobra wspólnego.