Projekt „We dwa kije"

Inicjatywy » Archiwum projektów » Projekt „We dwa kije"

Zachęcamy do wspólnych spacerów z kijkami w ramach projektu „We dwa kije”.

Przy Stowarzyszeniu na rzecz rozwoju Gminy Stare Juchy i we współpracy z Biblioteką- Centrum Informacji i Kultury w Starych Juchach, zawiązała się nieformalna grupa instruktorów nordic walking. Poprowadzą oni cykl warsztatów nt. techniki nordic walking oraz trzy rajdy.

Uczestnicy projektu wyznaczą również sześciokilometrową trasę do marszu. Trasa zostanie odpowiednio oznakowana oraz uroczyście oddana do użytku w październiku br.

Ponadto uczestnicy zapoznają się z programem Endomondo - aplikacją na urządzenia mobilne, zaprojektowaną z myślą o osobach uprawiających sport, które chcą mierzyć pokonywane dystanse, czas treningów i porównywać swoje osiągnięcia z innymi użytkownikami smartfonów.

Na uczestników, którzy dotrwają do końca projektu i opanują zasady techniki nordic walking, czekają nagrody.

Nordic walking to technika marszu z wykorzystaniem specjalnych kijków z zapięciami. Przypomina narciarstwo biegowe, tylko bez nart. Zastosowanie kijków sprawia, że trening jest skuteczniejszy niż zwykły marsz. Zaletą nordic walking jest również fakt, iż tę formę aktywności ruchowej uprawiać może każdy, niezależnie od płci i wieku. Zanim jednak zdecydujemy się na trening nordic walking, musimy się zapoznać z techniką chodzenia z kijkami. Właściwa technika nordic walking umożliwia połączenie pracy nóg z pracą rąk.

Okres realizacji projektu: 1 maja – 30 października 2015 r.

Koordynator projektu: Marta Słuchocka.

Zadanie realizowane jest w ramach Programu Mikrodotacji Funduszu Inicjatyw Obywatelskich „Warmia Mazury Lokalnie”, kierowanego do mieszkańców województwa warmińsko- mazurskiego, działających w grupach nieformalnych, samopomocowych i młodych organizacji pozarządowych, realizujących inicjatywy oddalone służące działaniom na rzecz dobra wspólnego.