Zespół

O nas » Zespół

Elżbieta Topolska – prezes

Ukończyła Socjologię w Collegium Civitas,  specjalizacja: Kultura, Media, Komunikacja Społeczna. Po ponad trzydziestoletniej pracy zawodowej w korporacji japońskiej, posiada wiedzę i doświadczenie z zakresu handlu międzynarodowego, prawa, finansów, księgowości, zarządzania zasobami ludzkimi. Tę wiedzę ustawicznie uzupełnia/modyfikuje dla pracy w organizacji. W Stowarzyszeniu jest od samego początku, obecnie pełni funkcję prezesa - monitoruje przestrzeń finansową, merytoryczną, organizacyjną i etyczną. W trakcie pracy w organizacji przeszła wiele szkoleń, zdobyła nową wiedzę związaną z zagadnieniami organizacji pozarządowych, pisania, realizowania i rozliczania projektów finansowanych ze  środków publicznych. Szczególnie bliskie są zagadnienia związane z  kapitałem społecznym,  partycypacją obywatelską oraz sfera  szeroko rozumianej kultury. Interesuje się na co dzień: polityką, filozofią, psychologią, ekonomią, antropologią.  Pasjonuje się historią migracji mazurskich, pracuje nad zagadnieniami tożsamości społecznych związanych z regionem.

Beata Klaus - wiceprezes

Ukończyła Wydział Prawa i Administracji uzyskując tytuł magistra administratywisty. Posiada uprawnienia pedagogiczne, inspektora BHP. Jest zatrudniona w Bibliotece Centrum Informacji i Kultury Gminy Stare Juchy na stanowisku starszego bibliotekarza. Jest bardzo aktywna w swojej pracy zawodowej oraz organizacyjnej – prowadziła (koordynowała) wiele projektów edukacyjnych (dla dzieci, młodzieży, dorosłych), zajęć sportowych, ekologicznych. Założyła i koordynuje pracami  Klubu Wolontariusza. Zawodowo prowadzi program FRSI -  „Biblioteka miejscem wielu kultur” . Z jej inicjatywy gminna biblioteka przystąpiła do programu Biblioteka Plus. Dzięki jej inicjatywie i staraniom zrealizowany został program modernizacji budynku, a nowa instytucja (w miejsce dawnego Gminnego Ośrodka Kultury) przyjęła nazwę Biblioteka – Centrum Informacji i Kultury.

Katarzyna Reman – skarbnik

Ukończyła Jednolite Studia Magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość w Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Zaintrygowana podatkiem VAT zgłębiała swoją wiedzę z tego zakresu w dziale księgowości oraz VAT w Urzędzie Skarbowym w Gnieźnie. Otarłszy się o księgowość, swoje pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiała w Grupie Księgowych i Doradców Beata Kaźmierczak. Po przeprowadzeniu się z Wielkopolski na urocze Mazury rozpoczęła pracę w dziale księgowości dla Firmy Handlowej Plus Rydzewski w Ełku. W krótkim czasie przyłączyła się do Stowarzyszenia i przeszła szkolenie z zakresu księgowości w NGO.